Projekti

Breaking the Surface - BtS

 

Devetu godinu zaredom CEPOST i partneri uspješno organiziraju Breaking the Surface (BtS) međunarodnu interdisciplinarnu radionicu na temu podvodne robotike i njene primjene. Od 1. do 8. listopada 2017, Biograd na Moru ponovo je okupio vodeće svjetske stručnjake iz područja kao što podvodna robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša i ostalih grana pomorskih znanosti. Upravo je ta multidisciplinarnost i interakcija među stručnjacima ono što BtS čini posebnom i sve zanimljivijom radionicom. Ove godine radionicu je posjetilo velik broj posjetitelja, njih 180 iz rekordnog broja država njih 24. U skopu BtS-a ponovo organizirana cjelodnevna radionica "Innovation Tuesday", u kojoj stručnjaci za robotiku, poznati istraživači te pokretači uspješnih robotskih start-upova dijele svoja iskustva u komercijalizaciji tehnologija povezanih s robotikom s ostatkom znanstvene zajednice i zainteresiranim poduzetnicima.

 

BtS je na globalnom nivou izradio prvi uspješan višegodišnji praktični program treninga koji usklađuje znanstvene teme iz podvodne robotike i njene primjene s praktičnim demonstracijama u moru. BtS je također jedinstven u tome da potiče sudjelovanje istraživača i etabliranih istraživačkih timova iz cijelog svijeta.


BtS program sastoji se od predavanja istaknutih međunarodnih istraživača, demonstracije opreme, tutorijala za odabrane teme i prezentacije projekata EU-a iz domene pomorske robotike. Sudionici su imali priliku slušati stručnjake iz područja kao što su podvodna robotika (MAROB), pomorska biologija (MARBIO), podvodna arheologija (MARCH), pomorska sigurnost (MARSEC) i oceanografije (MARGEO).

 

BtS 2017 djelimično je financiran i organiziran od strane udruge CEPOST i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva). 

 

Između sponzora koji su prepoznali važnost ove radionice izdvajamo Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i Velaposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

 

Opširnije o BtS-u:   bts.fer.hr/www.facebook.com/BtSCroatia/

 

     

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Natrag