Projekti

Breaking the Surface BtS 2018 - Prvi poziv

 

Cepost najavljuje ovogodišnje izdanje međunarodne interdisciplinarne radionice Breaking the Surface 2018! Više o samom događaju, možete pronaći u našem prvom pozivu na radionicu. Ove godine slavimo našu desetu obljetnicu, stoga nam se pridružite i ove godine u Biogradu na moru! 

 

 

 

The 11th IFAC Conference on Control Applications in Marine Systems, Robotics, and Vehicles – CAMS 2018

 

CEPOST , kao ko-organizator događaja, s ponosom najavljuje konferenciju  11th IFAC Conference on Control Applications in Marine Systems, Robotics, and Vehicles – CAMS 2018, koja će se održati od 10.09-12.09.2018 u konferencijskom parku 25/7, hotela Milenij u Opatiji, Hrvatska.  

 

 

Breaking the Surface - BtS

 

Završilo je 9. izdanje BtS-a. Više detalja facebook i website.

 

Devetu godinu zaredom CEPOST i partneri uspješno organiziraju Breaking the Surface (BtS) međunarodnu interdisciplinarnu radionicu na temu podvodne robotike i njene primjene. Od 1. do 8. listopada 2017, Biograd na Moru ponovo je okupio vodeće svjetske stručnjake iz područja kao što podvodna robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša i ostalih grana pomorskih znanosti. Ove godine radionicu je posjetilo velik broj posjetitelja, njih 180 iz rekordnog broja država njih 24. U skopu BtS-a ponovo organizirana cjelodnevna radionica "Innovation Tuesday", u kojoj stručnjaci za robotiku, poznati istraživači te pokretači uspješnih robotskih start-upova dijele svoja iskustva u komercijalizaciji tehnologija povezanih s robotikom s ostatkom znanstvene zajednice i zainteresiranim poduzetnicima. 

 

BtS je na globalnom nivou prvi uspješan višegodišnji praktični program treninga koji usklađuje znanstvene teme iz podvodne robotike i njene primjene s praktičnim demonstracijama u moru.

 

 

Arheološka misija - Caesarea Maritima, Izrael


Obalna podvodna arheološka nalazišta vrlo su dinamična i često podložna utjecajima valova, morskih struja, sedimentcije i ljudske aktivnosti. Jedan od takvih lokaliteta je Cesarea Maritima u Izraelu.

 

Članovi CEPOST-a pomogli su u procesuiranju podataka prikupljenih tijekom arheološke misije na lokalitetu Cesarea Maritima 2015. godine. CEPOST je ovu aktivnost sproveo u suradnji s Dr. Bridget Buxton sa Sveučilišta Rhode Island i s Izraelskim uredom za antikvitete (IAA), dok je projekt financirala Oceangate fondacija.

Arheološka misija - jezero Valgjärv, Estonia

 

Tijekom svibnja i lipnja 2015. g., članovi CEPOST-a dokumentirali su potopljenu građevnu strukturu na jezeru Valgjärv u Estoniji upotrebom autonomne površinske platforme PlaDyPos sa remote sensing uređajima, kamerom visoke osjetljivosti i višezrakastim sonarom. Prikupljeni detaljni podaci dani su arheolozima Sveučilišta u Helsinkiju.

Robotski sustav za podvodnu detekciju i mapiranje naftnih mrlja

  

CEPOST je pružio stručnu i ronilačku podršku i uslugu LAPOST-u Sveučilišta u Zagrebu (FER) u provedbi terenskih istraživanja, a u sklopu EC DG-ECHO projekta “Autonomous underwater vehicles ready for oil spill - UReady4OS”.

 

 

Mapiranje staništa morskih cvjetnica korištenjem mobilnih bespilotnih ronilca (AUV)

 

Praćenje stanja velikih površina staništa morskih cvjetnica (Posidonia oceanica) vrlo je teško, naporno, skupo i zahtjeva mnogo vremena. Takva situacija dovela je do izrazite potrebe za novim metodama i alatima praćenja stanja staništa morskih cvjetnica (posidonije). Ovaj primjer pokazuje potencijal i promovira upotrebu lakih mobilnih bespilotnih ronilica (AUV) s ugrađenim remote sensing alatom u praćenju staništa posidonije, kao učinkovite metode bez destruktivnog djelovanja na stanište. Projekt je proveden od 2011. do 2013. godine u obalnim vodama Murtera u Hrvatskoj.


 

 

 

Arheološke misije u Hrvatskoj - Caska (Pag) i Gnalić


Članovi CEPOST-a sudjelovali su na arheološkoj misiji u Caskoj (island Pag) i na otoku Gnaliću, u Hrvatskoj.