Projekti

Breaking the Surface BtS 2019

 

 

Cepost najavljuje ovogodišnje izdanje međunarodne interdisciplinarne radionice Breaking the Surface 2019! Pridružite nam se i ove godine u Biogradu na moru! 

 

 

Breaking the Surface BtS 2018

  

 

 

Završilo je 10. izdanje BtS-a. Više detalja facebook i website.

 

Desetu godinu zaredom CEPOST i partneri uspješno organiziraju Breaking the Surface (BtS) međunarodnu interdisciplinarnu radionicu na temu podvodne robotike i njene primjene. Od 30. rujna do 7. listopada 2018, Biograd na Moru ponovo je okupio vodeće svjetske stručnjake iz područja kao što podvodna robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša i ostalih grana pomorskih znanosti. Ove godine radionicu je posjetilo preko 200 posjetitelja i preko 20 zemalja. U sklopu BtS-a ponovo je organizirana cjelodnevna radionica "Innovation Tuesday", u kojoj stručnjaci za robotiku, poznati istraživači te pokretači uspješnih robotskih start-upova dijele svoja iskustva u komercijalizaciji tehnologija povezanih s robotikom s ostatkom znanstvene zajednice i zainteresiranim poduzetnicima. 

 

BtS je na globalnom nivou prvi uspješan višegodišnji praktični program treninga koji usklađuje znanstvene teme iz podvodne robotike i njene primjene s praktičnim demonstracijama u moru.

 

 

 

 

STEM - Osnove robotike
 
U školskoj 2018/2019 godini započeli smo rad sa osnovnoškolcima u STEM području koristeći dva mBot robota. Kroz ovaj program djeca stječu praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici. Koristeći raspoložive edukacijske materijale, članovi CEPOST-a kroz igru i zabavu podučavaju učenike osnovama programiranja u Scratch programu za kompleksne zadatke kao što je vožnja po poligonu. Program se održava u prostorima koje udruga ima na raspolaganju.  


 

Pelješac - primjena robotike u podvodnoj arheologiji

 

U suradnji sa stalnim partnerom Udruge, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), sudjelovali smo u eksperimentima na moru, na Pelješcu u 5 mjesecu 2018. Svrha eksperimenata je bila uspostavljanje metodologije za korištenje pomorske robotike za potrebe podvodne arheologije. Korišteni su i podvodni i površinski roboti kao i autonomni i daljinski upravljani roboti. Eksperimenti su održanu u okviru FERovog Interreg-Med projekta „BlueMed“ i „AdriaS“ projekta Sveučilišta u Zadru, kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.

 

The 11th IFAC Conference on Control Applications in Marine Systems, Robotics, and Vehicles – CAMS 2018

 

CEPOST , kao ko-organizator događaja, s ponosom najavljuje konferenciju  11th IFAC Conference on Control Applications in Marine Systems, Robotics, and Vehicles – CAMS 2018, koja će se održati od 10.09-12.09.2018 u konferencijskom parku 25/7, hotela Milenij u Opatiji, Hrvatska.  

 

 

Breaking the Surface - BtS

 

Završilo je 9. izdanje BtS-a. Više detalja facebook i website.

 

Devetu godinu zaredom CEPOST i partneri uspješno organiziraju Breaking the Surface (BtS) međunarodnu interdisciplinarnu radionicu na temu podvodne robotike i njene primjene. Od 1. do 8. listopada 2017, Biograd na Moru ponovo je okupio vodeće svjetske stručnjake iz područja kao što podvodna robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša i ostalih grana pomorskih znanosti. Ove godine radionicu je posjetilo velik broj posjetitelja, njih 180 iz rekordnog broja država njih 24. U skopu BtS-a ponovo organizirana cjelodnevna radionica "Innovation Tuesday", u kojoj stručnjaci za robotiku, poznati istraživači te pokretači uspješnih robotskih start-upova dijele svoja iskustva u komercijalizaciji tehnologija povezanih s robotikom s ostatkom znanstvene zajednice i zainteresiranim poduzetnicima. 

 

BtS je na globalnom nivou prvi uspješan višegodišnji praktični program treninga koji usklađuje znanstvene teme iz podvodne robotike i njene primjene s praktičnim demonstracijama u moru.

 

 

Arheološka misija - Caesarea Maritima, Izrael


Obalna podvodna arheološka nalazišta vrlo su dinamična i često podložna utjecajima valova, morskih struja, sedimentcije i ljudske aktivnosti. Jedan od takvih lokaliteta je Cesarea Maritima u Izraelu.

 

Članovi CEPOST-a pomogli su u procesuiranju podataka prikupljenih tijekom arheološke misije na lokalitetu Cesarea Maritima 2015. godine. CEPOST je ovu aktivnost sproveo u suradnji s Dr. Bridget Buxton sa Sveučilišta Rhode Island i s Izraelskim uredom za antikvitete (IAA), dok je projekt financirala Oceangate fondacija.

Arheološka misija - jezero Valgjärv, Estonia

 

Tijekom svibnja i lipnja 2015. g., članovi CEPOST-a dokumentirali su potopljenu građevnu strukturu na jezeru Valgjärv u Estoniji upotrebom autonomne površinske platforme PlaDyPos sa remote sensing uređajima, kamerom visoke osjetljivosti i višezrakastim sonarom. Prikupljeni detaljni podaci dani su arheolozima Sveučilišta u Helsinkiju.

Robotski sustav za podvodnu detekciju i mapiranje naftnih mrlja

  

CEPOST je pružio stručnu i ronilačku podršku i uslugu LAPOST-u Sveučilišta u Zagrebu (FER) u provedbi terenskih istraživanja, a u sklopu EC DG-ECHO projekta “Autonomous underwater vehicles ready for oil spill - UReady4OS”.

 

 

Mapiranje staništa morskih cvjetnica korištenjem mobilnih bespilotnih ronilca (AUV)

 

Praćenje stanja velikih površina staništa morskih cvjetnica (Posidonia oceanica) vrlo je teško, naporno, skupo i zahtjeva mnogo vremena. Takva situacija dovela je do izrazite potrebe za novim metodama i alatima praćenja stanja staništa morskih cvjetnica (posidonije). Ovaj primjer pokazuje potencijal i promovira upotrebu lakih mobilnih bespilotnih ronilica (AUV) s ugrađenim remote sensing alatom u praćenju staništa posidonije, kao učinkovite metode bez destruktivnog djelovanja na stanište. Projekt je proveden od 2011. do 2013. godine u obalnim vodama Murtera u Hrvatskoj.


 

 

 

Arheološke misije u Hrvatskoj - Caska (Pag) i Gnalić


Članovi CEPOST-a sudjelovali su na arheološkoj misiji u Caskoj (island Pag) i na otoku Gnaliću, u Hrvatskoj.